főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Bemutatkozás Magyar sajátosságok

Magyar sajátosságok

Cégünk nem vállal felelősséget a honlapunkon található információk, tanulmányok, tájékoztatók tartalmának nem megfelelő értelmezéséből és felhasználásából adódó esetleges károkért.

Az offshore és egyéb külföldi cégek magyar tényleges vagy névleges igazgatók és tulajdonosok által történő működtetése során erőssen ajánlott figyelembe venni a hatályos adótörvényeket, vonatkozó APEH és PM állásfoglalásokat és egyéb szabályokat.

A Társasági adó és az SZJA törvény is széles körben szabályozza a külföldi cég által Magyarországon elért bevételből származó nyereség és (ellenőrzött) külföldi társaságtól cég vagy magánszemély által kapott osztalék, illetve minden egyéb jövedelem adózását.

A Társasági adótörvény határozza meg azt, hogy a külföldi vállalkozás milyen esetben minősül magyar adóalanynak, hogyan számolja el bevételeit és kiadásait. Főszabály szerint ha egy külföldi vállalkozás hazánkban telephellyel rendelkezik, és ez a telephely bevételt is termel, akkor a cég adóalannyá válik, függetlenül a bejegyzés helyszínétől. A telephely fogalmát ugyancsak a társasági adótörvény szabályozza. Fontos kitétele a törvénynek az, hogy akkor is telephellyel rendelkezőnek tekinti a külföldi céget, ha az üzletvezetés helye Magyarország - pl. itt lakik az igazgató - vagy a cég nevében valaki hazánkban rendszeresen szerződéseket köt és a cégnek ebből bevétele származik. A hangsúly itt a rendszerességen van, mivel azt nem határozza meg a törvény.

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról előírásai közül a következőket elengedhetetlen figyelembe venni az offshore cégek működésének megtervezése során, a fentieken túl:

  • Ellenőrzött külföldi társaságok meghatározása és a kapcsolatból származó bevétel, illetve költség elszámolása
  • Kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó bejelentési és nyilvántartási kötelezettségek
  • Adóalap korrekciós tételek a jogdíjak, valamint a kamatok elszámolása során, különös tekintettel az alultőkésítettségi szabályokra
  • A vállalkozási tevékenység elszámolhatóságáról szóló szabályok a törvény mellékletében.

További előírásokat tartalmazhatnak a külföldi cégektől származó bevételek elszámolására és adózására az egyes országokkal kötött, kettős adóztatást elkerülő egyezmények és az 1995. évi CXVII. törvény a Személyi jövedelemadóról.