főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Karib tenger Dominika Információk Dominikáról

Információk Dominikáról

A Dominikai Nemzetközösség, vagy általában ismert nevén Dominika, nem keverendő össze a (spanyol) Dominikai Köztársasággal. 

Dominika egy angol nyelvű sziget a kelet-karibi térségben, északról a Guadeloupe francia részei, és délről Martinique között. 

Dominikát 1493-ben Kolumbusz Kristóf fedezte fel, és bennszülött karibi és Arawak indiánok lakták. Máig az egyedüli Karib térségi sziget, aminek még van karibi indián népessége, ami megőrizte eredeti kultúrája és életstílusa jelentős részét. Erre számos példa látható, pl. a hagyományos kosárfonás és egyéb kézimunka, a fatörzsből kivájt halászkenuk, valamint a mezőgazdasági tevékenységek.

A természeti kincsekben gazdag sziget

Dominika karib neve Waitukubuli, azaz „a magas testű”. Az elnevezés eredete világos.  Dominika jellegzetességei, melyek megkülönböztetik a Karibi térség többi részétől, a fenséges hegycsúcsok, és az egymást keresztező hegyvonulatok és völgyek, gazdag trópusi esőerdőkkel, tisztavizű folyókkal és vízesésekkel. Dominika „a Karibi térség természeti kincsekben gazdag szigete”-ként, vagy „a víz szigete”-ként is ismert, amely elnevezés ma is helytálló. Az egymást váltó fennhatóságok megfelelő figyelmet fordítottak a természet megőrzésére, és mára négy nemzeti park működik a területen: két tengeri védelmi övezet, valamint az egyetlen Természeti Világörökség terület a kelet-karibi térségben az UNESCO által a Világörökség részévé nyilváníttatott.

Dominika szépsége nem csupán a szárazföli területre korlátozódik. Dominika a világ legnépszerűbb öt utazási célpontja között van koráll területeivel, ormaival, merőleges sziklafalaival, vulkanikus termálvíz csatornáival, és egzotikus tengeri élővilággal benépesített kristálytiszta kék karib-tengeri vízpartjával.

A szárazföldi terület további kincsei a számtalan forró vizű forrás, gázkráter, és vízfolyás, a világ legnagyobb forrásban lévő vizű tava, valamint a számos vízesés, melyek tisztavizű fürdő medencékbe torkollnak.

Történelmileg, a sziget az angolok és franciák között számos alkalommal cserélt gazdát, mígnem a franciák 1776-ban véglegesen elvesztették a sziget feletti irányításukat. Dominika ettől kezdve 1978-ig bezáróan Brit Kolónia volt, mikoris elnyerte teljes függetlenségét. A francia kultúra számos egyéb befolyásoló tényezővel integrálódott, de hatása még ma is nyilvánvaló a széles körben beszélt kreol nyelvben, a falvak, falucskák és egyéb helyszínek elnevezéseiben, valamint a helyi népesség etnikai összetételében.

Dominika alapterülete 751 km2, népessége kb. 72 ezer fő (2000. évi népszámlálási adat).

A változatos etnikai összetétel főként afrikai, karibi és európai népcsoportokat tartalmaz.

Kormány és politikai rendszer

Dominika 1978. november 3-án nyerte el függetlenségét Angliától, és Alkotmányos Demokratikus Köztársasággá vált, melynek államfője az Elnök, valamint a megválasztott Miniszterelnök, aki a kormány feje, valamint a kabinet végrehajtó vezetője.

Az egykamarás Westminster-i modellre épült kormány közigazgatási szervezettel és országgyűléssel rendelkezik, ami a parlament.

21 választókerület van, melyek ötévente szabad választást rendeznek az egyes politikai pártok tagjai és a független jelöltek tagjai között. A 21 megválasztott képviselő és a 9 megválasztott szenátor alkotja a parlamentet, melynek elnöke a Szóvivő, akit a parlament választ meg, és általában a 30 fős országgyűlésen kívüli személy. A 9 szenátor közül 5 megválasztása a Miniszterelnök, míg 4 megválasztása az ellenzék vezetőjének javaslatára történik.

Három fő politikai párt képviselteti magát: a Munkáspárt, a Szabadság Párt, valamint az Egyesült Munkáspárt.

A legutolsó választás (2000) során koalíció alakult a Munkáspárt, valamint a Szabadság Párt között, a többség megszerzéséhez, és a koalíció kérte fel az Elnököt a kormány megalapítására.

Dominika stabil politikai háttérrel rendelkezik, lakossága szólásszabadsággal és szabad választási jogosultsággal rendelkezik bármely pártra, megvan a gyülekezési, stb. joga, melyet az alkotmány biztosít, és melyet a Független Igazságügyi Rendszer felügyel. 

Igazságszolgáltatási rendszer

Dominika bírósági rendszere a Magisztrátusból, a Kelet-Karibi Legfelsőbb Bíróságból, a Kelet-Karibi Fellebbviteli Bíróságból, valamint a Végső Joghatósági Bíróságból áll, ami a Londoni székhelyű Privy Council Igazságszolgáltatási Bizottsága.

A Magisztrátusi Bíróság vezetője a végrehajtó testület, aki közvetlenül a Jogügyi Miniszter és az Államügyész irányítása alatt áll. Ez a bíróság dönt a kisebb horderejű polgári és büntetőjogi ügyekben.

A Kelet-Karibi Legfelsőbb Bíróság elnöke a Rezidens Bíró, aki a Kelet-Karibi térség Legfőbb Igazságszolgáltató testületének irányítása alatt áll. A komolyabb polgári és büntetőjogi ügyek tárgyalását a bíró vezeti. Fellebbezni a Kelet-Karibi Fellebbviteli Bírósághoz lehet, ami egy kerületi kiszálló bíróság, amely a teljes Kelet-Karibi joghatóságban (Anguilla, Antigua & Barbuda, Brit Virgin szigetek, Dominika, Monsterrat, Grenada, St.Kitts & Nevis, St.Lucia és St.Vincent, valamint a Grenadines) tárgyalja az ügyeket. 

A Kelet-Karibi Fellebbviteli Bíróság határozatai ellen a Londoni Lordok Háza Privy Council-hoz lehet fellebbezni.  Dominika jogrendszere a brit Common Law-n, valamint a helyi törvényeken alapul.

Infrastruktúra

Dominika infrastruktúrája magasan fejlett. Úthálózat kapcsolja össze a szigeten található városokat, falvakat, és falucskákat, és a középfokú oktatás valamennyi jelentős népességű központban elérhető (Roseau, Grand Bay, Castle Bruce, Marigot/Wesley, Portsmouth és St.Joseph).

Légi- és tengeri kikötők

Számos törvényes kikötő és belépési pont található a sziget körül, ugyanakkor a főbb mélytengeri kikötő a fővárosban, Roseau-ban, valamint a második legnagyobb városban, Portsmouth-ban található. A Roseau-i kikötő, mely egy 40 láb hosszúságú osztályozóval felszerelt valamennyi nagyobb konténeres hajót kezelni képes, beleértve a Roll-on és Roll-off hajókat is.

Két főbb repülőtér van, ami napi járatokat üzemeltet a régió valamennyi jelentős központjába, nemzetközi járatokkal a világ minden tájára. A Melville Hall Repülőtér napi járatokat üzemeltet az American Eagle-n keresztül Puerto Rico-ba átszállási lehetőséggel.

Távközlés

A világ első országa, ami teljesen digitális rendszert épített ki (Guinness Világrekordok Könyve).  Dominika kiváló telefonos, fax, és Internet szolgáltatásokat kínál versenyképes árakon. Dominika vezető szerepet játszott a távközlési rendszert szabályozó rendszer lebontásában, ami versenyt teremtett, kedvezőbb árakkal.

A fő távközlési szolgáltató a Cable & Wireless, míg a helyi Marpin Telecoms nevű társaság is hasonló szolgáltatásokat nyújt. Az AT&T Wireless és az Orange (French Telecoms társaság) egyaránt jelen van, és kész a Cable & Wireless-szel versenyre kelni a mobiltelefonos területen.

Áramszolgáltatás

Az elektromos áramot a Dominica Electricity Services Ltd. termeli, ami a kormány, a helyi magánszektor, valamint a Commonwealth Development Corporation (CDC) között létrejött vegyesvállalat.

Mivel a szigeten bőségesen rendelkezésre áll a víz, nem áll fenn függés az őskori rétegekből nyert üzemanyag iránt. Az áram előállítási kapacitás megoszlik a vízi erőmű turbinák, valamint a dízel generátorok között. 

A geotermikus kapacitások, valamint szélerőművek kiaknázására irányuló vizsgálatok folyamatosak. 

Az elektromos főhálózat, ami a teljes országot lefedi, megbízható és 220/440 voltos áramot biztosít 60 ciklusban.

Víz

A víz bőségesen rendelkezésre áll, könnyű hozzáféréssel az egész szigeten. Az igényesebb fogyasztóknak természetes ásványvíz van forgalomban, mind helyi fogyasztásra, mind pedig export értékesítésre.

Gazdaság

Volt brit kolóniaként Dominika hivatalos nyelve az angol. A helyi lakosság széles körben beszéli még a kreolt. A hivatalos fizetőeszköz a kelet-karibi valuta, ami a karibi térségben az egyik legerősebb devizanem. Az EC dollár az USA dollárhoz kötött, 36 éve azonos árfolyamon: 1 USD = 2,70 EC dollár.

Az EC dollár a Kelet-Karibi Központi Bank irányítása alatt áll, aki a Kelet-Karibi Államok Szervezetét kiszolgálja (Anguilla, Antigua & Barbuda, Dominica, Grenada, Monsterrat, St.Kitts, Nevis, St.Lucia, St.Vincent és Grenadines).

Mezőgazdaság

Dominika gazdasága hagyományosan a mezőgazdaságra épült. A korai időszakokban a dohány, cukor, fűszerek, később a citrusfélék, főként a lime termelése volt a fő terület. A közelmúltban a citrus és a babérlevelekből kivolt babérolaj termelte ki a gazdaságban szükséges külföldi devizát.

A XX. század közepére az Angliába irányuló kedvezményes megállapodáson nyugvó banán export dominálta a mezőgazdasági szektort, és biztosított munkalehetőséget az ország lakossága nagy részének. Ezen időszak alatt a kormány volt a második legnagyobb munkáltató.

A Windward Island Bananas szigetekre kiterjedő a támogatott rendszer (melynek Dominika is tagja) egyre növekvő mértékű nyomást tapasztalt először a GATT, majd mára a WTO részéről.  A kormány stratégiai döntést hozott a gazdaság diverzifikálására, mind a mezőgazdasági termékek körének kiszélesítésére, mind pedig arra vonatkozóan, hogy több erőforrás helyeződjön az exportra történő könnyűipari gyártás, turizmus és az offshore szolgáltatások szektorokba.

Próbálkozások történtek a korábbi kókusz és citrus termelés felélesztésére, egyéb termények kereskedelmi volumenű termelésére, mint pl. passion gyümölcs, bors és ananász. Bevezetésre került a halászati célú gazdálkodás is, főként a ráktermelésre koncentrálva. Bár ez a politika mérsékelt sikereket elért, a hagyományosan banán termelésből élő farmerek nem mutatnak nagy hajlandóságot az egyéb területekre történő áttérésre.

Az élőmunka igényes, és export piacok felé irányuló könnyűipart egy pénzügyi ösztönzőket tartalmazó ösztönző rendszer segíti, adómenteségekkel, valamint a tőkeberuházások és nyersanyagok import és egyéb vámok alóli mentességével. 

Turizmus

A turizmusnak a két tengerjáró hajó szabadkikötő megépítése adott lökést, melyek egyike Roseau-ban a másik Portsmouth-ban van. Az évek során folyamatosan növekszik a kikötő tengerjáró hajók és utasok száma. A szárazföldre irányuló természeti turizmus jelentős vonzerővel rendelkezik, a dús esőerdők, a flóra és fauna, valamint a 365 folyó és vízfolyás tiszta vize révén. 

A több napra maradó látogatók számára a legfőbb vonzerő a világ vezető búvárhelyeinek egyikén történő búvárkodás, a korall zátonyok, csúcsok és falak mellett. Hozzáértő és jól felszerelt búvárközpontok állnak rendelkezésre.

A hegymászók és madár barátok, valamint a természet szerelmesei általában számos tevékenységet találhatnak maguknak: naponta indulnak csoportok a világ legmagasabb forrásban lévő vizű tava megmászásához, vagy a sok forró kénes forrás valamelyikéhez, illetve, az erdők bejárásához, és a gazdag madárvilág felfedezéséhez, melyek között vannak a bennszülött és veszélyeztetett papagájok. 

A turizmus GDP-hez történő hozzájárulása emelkedik, és jelenleg mintegy 20%-ot tesz ki.

Pénzügyi szolgáltatások

Az offshore pénzügyi szolgáltatási szektor, mint a gazdasági növekedés lehetséges motorja az 1990-es évek második felében került felfedezésre.  Az adómentes offshore nemzetközi gazdasági társaságok megalapítását szabályozó világszintű jogszabályozói háttér 1996-ban került elfogadásra (az 1996. június 26-i IBC törvény).  Az IBC törvény az offshore joghatóságok között az egyik leghaladóbb, és legrugalmasabb szabályozást biztosítja. Bár Dominika viszonylag későn lépett be az adóparadicsomok piacára, a dominikai cégalapítási szolgáltatások nagyon hatékonyak.  A befektetők már felismerték a Dominika-i IBC álal nyújtott előnyöket, és minden évben nagy számban érkeznek Dominikára.