főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Indiai óceán Seychelles Információk Seychelles-ről

Információk Seychelles-ről

A Seychelles-i Köztársaság, vagy közismertebb nevén Seychelles egy 115 szigetből álló szigetcsoport, ami 1.200 km hosszan nyúlik el az Indiai Óceán nyugati részén. Seychelles  1.593 km-re található Kenyától keletre, 2.813 km-re dél-nyugatra Indiától, és 925 km-re észak-keletre Madagaszkártól.

A 115 sziget közül kb. 40 vulkanikus eredetű, míg a maradék korall formáció. A főbb szigetek neve Mahe, Praslin és LaDique, és valamennyi vulkanikus eredetű. A korall szigetek laposak, és nincs rajtuk víz. A főváros Victoria a fő szigeten, Mahe-n található.

A szigetek klímája trópusi és magas páratartalmú. A dél-keleti monszun ideje alatt, azaz május és szeptember között hűvösebb. Az észak-nyugati monszun ideje alatt, azaz márciustól májusig melegebb. Az átlaghőmérséklet 24C a hűvösebb időszak alatt, és 30C a melegebb időszakban.

Történelem

A Seychelle szigetekre a XVI. században érkeztek meg a portugálok. 1770-ben a franciák elfoglalták és letelepedtek St.Anne szigetén. Ezen időszakban Seychelles tranzit kikötőként volt használatos az afrikai rabszolgák szállításához. A rabszolgák közül maradtak a szigeteken is az ültetvényeken való munkára, és az ültetvények megpróbáltak bekapcsolódni az Európai Fűszer Kereskedelembe. Seychelles-t később a franciák, majd az angolok is használták száműzetési helyszínként is, beleértve néhány jelentős személyiséget is, mint pl. XVII Lajos (XVI. Lajos fia), Prempeh, Ghana királya, valamint Makarios, Ciprus püspöke, aki később Ciprus elnöke lett és visszatért hazájába. 

1794 után Seychelles számos alkalommal került át oda-vissza a franciák és az angolok között.  Végezetül 1811-ben az angolok biztosították hosszútávú megszállást, és 1814-ben a Párizsi Egyezménnyel, mind Seychelles, mind pedig Mauritius törvényesen britté vált, és Seychelles Mauritius-tól függővé vált. 1903-ban a Seychelle szigetek külön brit kolóniává vált. 1976-ban Seychelles függetlenné vált Angliától és Seychelles Köztársasággá vált.

1979-ben egy alkotmányos módosítás egy pártos államos hozott létre 1993-ig, mikoris az alkotmány ismét módosításra került, és visszatért a többpártos rendszerhez. 

A Seychelle szigetek népessége kb. 80.000 fő. A hivatalos nyelvek az angol, a francia és a kreol.

Politika és kormány

A Seychelles-i Köztársaság független demokrácia saját alkotmánnyal, és szabad, többpárti választásokkal.

Politika

A Seychelle szigetek fő politikai pártjai:

  • Demokrata Párt vagy DP (James Mancham, Daniel Belle)
  • Seychelles Nemzeti Párt vagy SNP (Wavel Ramkalawan)
  • Seychelles-i Népi Progresszív Front vagy SPPF (France Albert Rene, James Michel)

Az utolsó elnöki választásokra 2001. augusztus 31. és szeptember között került sor. France Albert Rene az SPPF-től nyerte el a szavazatok 54,19%-át, és került megválasztásra ötéves időszakra Elnökké.  A következő választásokra 2006-ban kerül sor. 

Az Országgyűlés 34 tagból áll, melyekből 25-öt népszavazással választanak, és 9 a legalább 10%-ot elért pártok között arányosan kerül felosztásra. A tagok megbízatása öt évre szól.

Az Országgyűlés 25 tagjának megválasztására 2002. december 4-6 között került sor. Az SPPF a szavazatok 54,3%-át, az SNP 42,6%-át, és a DP 3,1%-ot nyert el. Az Országgyűlés tagjainak pártok szerinti megoszlása: SPPF – 23 hely, SNP – 11 hely.

Kormány

A Seychelle szigetek 1976. június 29-én nyerte el függetlenségét Angliától. A jelenleg érvényben lévő alkotmány, ami többpártrendszert fektet le, 1993. június 18-án született meg. 

A kormány feje, valamint az állam vezetője az Elnök. Az Elnök megválasztása népszavazással történik, ötéves időszakra.

Az Elnök a kormány végrehajtó ágának vezetője, és ő nevezi ki a miniszterek tanácsát a Kabinet megalakítására.

Az Országgyűlés 25 megválasztott tagból áll, a különböző pártok képviseletében, melyek jelöltjei az egyes körzetekben indulnak a választáson.  9 tag kinevezésre kerül, így az Országgyűlés teljes létszáma 34 fő.

Jogrendszer

A jogrendszer az angol Common Law-n, a francia polgári jogon, a helyi törvényeken, valamint szokásjogon alapul.  Az igazságszolgáltatási ág a Fellebbviteli Bíróságból és a Legfelsőbb Bíróságból áll. A bírókat mindkét esetben az Elnök nevezi ki.

Infrastruktúra

Az elektromos áramellátás teljes mértékben az őskori rétegekből származó üzemanyag generátoroktól függ, melyek kapacitása 160 millió kwh. A kapacitás kielégíti a szigetek igényeit.

A telefonos szolgáltatás, beleértve a fővonalas és mobil szolgáltatásokat is hatékony. Internetes szolgáltatás is elérhető egy műholdas földi állomás által, melyet az Intelsat biztosít.

Egy fő repülőtér és mélytengeri kikötő van Mahe szigetén.  A nemzetközi légiforgalmi szolgáltatásokat az Air Seychelle, valamint más nemzetközi légitársaságok biztosítják. A fővárosban, Victoria-ban elhelyezkedő kikötő konténeres és ömlesztett teherárut is fogadni képes belföldi import és export célokra. Tranzit szállítási kikötőként is szolgál. 

Gazdaság

A függetlenség 1976-ban történt elnyerését követően, a Seychelle szigetek egy főre eső kibocsátása a kolónia alatti idők mintegy hétszeresére nőtt. A növekedést a turizmus vezeti, amely a munkaerőpiac mintegy 30%-át felveszi. 

A kormány kísérletet tett a turizmus iránti függőség csökkentésére, a gazdaság diverzifikálásával, valamint az egyéb tevékenységek irányába történő elmozdulással, mint. pl. farmgazdálkodás, halászat, kisebb volumenű gyártás, valamint a közszolgáltatások további privatizációja.

Seychelles GPJ-je is 626 millió USD (2002-es becslés), viszonylag magas, azaz 7.800 USD összegű (2002-es becslés) egy főre eső jövedelemmel. A munkaképes lakosság száma kb. 31.000 fő, a munkanélküliség alacsony.

A turizmuson kívüli főbb iparágak a halászat, a kókusz feldolgozás, a vanília feldolgozás, kötélkészítés kókusz rostokból, hajóépítés, nyomdaipar, bútoripar és italgyártás. A fő mezőgazdasági termények a kókusz, a fahéj, a vanília, az édes burgonya, a manióka, a banán, a grillcsirke, valamint a tonhal.

Seychelles fő export termékei a dobozos tonhal, a fagyasztott hal, a fahéj kéreg, kopra, valamint a petróleum termékek viszont exportja. 

Az offshore pénzügyi szolgáltatások szektor még kialakulóban van. A Seychelles IBC-k bejegyzése az 1994. évi Nemzetközi Társaságokról szóló törvény alapján történik, és a törvényi előírások minimálisak, és rugalmasak, ami által a Seychelles-en történő cégalapítás nem bonyolult. A Seychelle szigetek várja e szektor jövőbeni növekedését és sikerét.