főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Közép-Amerika Panama Információk Panama-ról

Információk Panama-ról

Általános információk

A Panamai Köztársaságot, közismertebb nevén Panamát, valamint lakosságát, akit panamaiaknak hívunk Spanyolország, később pedig Kolumbia alakította kolóniává. Kolumbia ma Panamával keletről szomszédos. 

Panama végül 1903-ban szabadult fel a kolumbiai fennhatóság alól, és független államként azonnal megegyezést kötött az USA-val egy csatorna megépítésére karib-tengeri északi partjától az északi csendes óceán déli partjáig.  A tervezett csatorna kerületén található földterület feletti uralom átadásra került az USÁ-nak. Az e terület feletti irányítás az USA hadsereg kezében maradt, és a csatorna megépítését az USA Hadsereg Mérnökei vették át. A csatorna 1904-1914 között épült meg.

Panama leginkább e csatorna, a Panama Csatorna miatt vált híressé, valamint a korábban USA irányítás alatt álló Panama Csatorna Övezet miatt. A terület jelentős szerepet játszott Panama gazdasági fejlődésében, és bizonyos mértékig, az ország XX. századi politikai életének alakításában.

Panama, melyet Panamai földnyelvnek is hívnak, egy viszonylag szűk földcsík, mellyel Costa Rica nyugatról, Kolumbia pedig keletről határos. Panama valójában összekapcsolja Közép-Amerikát Dél-Amerikával.

A köztársaság földterülete 75.990 km2, tropikus tengeri klímával, göröngyös kőzet területekkel és tengerparti alacsony fekvésű területekkel.  A hivatalos nyelv a spanyol. A panamaiak kb. 14%-a beszél angolul. A panamaiak etnikai összetételében megtalálható a mesztic, amely az amerikai indián és fehérek keveréke, és ami a népesség mintegy 70%-át teszi ki, a nyugati indiánok (14%), kaukázusiak (10%) és az indiánok (6%).

Kormány

A Panamai Köztársaság alkotmányos demokrácia, és a közelmúlt történelme számos esetet mutat, amikor a megválasztott elnök a panamai hadsereg által megszervezett puccs által került elmozdításra. 1989-ben Manuel Noriega ezredes került elmozdításra az elnöki posztról USA segítséggel. Az azóta eltelt időszak alatti jelentős esemény a hadsereg feloszlatása, valamint a kormány stabilizálása volt választások alapján. 

A kormánynak három ága van: a végrehajtó ág, a törvényhozási ág, valamint az igazságszolgáltatási ág.

A végrehajtó hatalom letéteményese az Elnök, valamint az állam miniszterei. Az Elnököt, valamint a két alelnököt 5 éves időszakra választják, és nem újraválaszthatók. Míg az Elnök, és a két alelnök megválasztása többségi szavazással történik, a minisztereket az Elnök nevezi ki, az Országgyűlés jóváhagyása mellett. 

Az Országgyűlés, melyet a törvényhozók alkotnak, a választó körzetekből kerül megválasztásra. A törvényhozók 5 éves időtartamra kerülnek megválasztásra.

A kormány igazságszolgáltatási ága a Legfelsőbb Bíróságból, 5 Felsőbb Bíróságból, és 3 Fellebbviteli Bíróságból áll. A Legfelsőbb Bíróságot 9 bíró vezeti, melyek mindegyike 10 évre kerül kinevezésre.

Infrastruktúra

Panama tengeri kikötője az ország fejlődésének egyik fő mozgatója. Az 1914-ben megépült Panama Csatorna, ami a Csendes- és az Atlanti Óceánok közötti átjárást biztosítja a Karib-Tengeren át megteremtette annak lehetőségét, hogy a köztársaság a régió vezető tranzit szállítási helyévé váljon. A konténeres kikötők folyamatosan modernizálásra kerülnek, lépést tartva a kereslettel.

A fő repülőtér a fővárostól, Panama City-től 12 mérföldre helyezkedik el. Az országban számos kisebb repülőtér is működik. A repülőterek közvetlen utas- és teherforgalmi járatokat biztosítanak Panama, valamint Észak-, Közép-, és Dél-Amerikai között.

A telefonos szolgáltatásokat a Cable & Wireless Panama biztosítja. A Cable & Wireless teljes körű távközlési szolgáltatásokat biztosít a köztársaság területén. A 100%-os digitális hálózaton keresztül a Cable & Wireless belföldi és nemzetközi hangalapú távközlési szolgáltatásokat nyújt. Az internetes és egyéb adatforgalmi szolgáltatások piacán több szolgáltató versenyez, beleértve a Cable & Wireless-t is. 

Az áramot 110/220 voltos és 60 ciklusú. Az áramtermelési kapacitás kibővítésére és modernizálására vonatkozóan számos projekt van folyamatban.

Gazdaság

A Panama Csatorna feletti irányítás Panamának történő átadása, valamint az USA Hadsereg kivonulása óta a gazdaság visszaesett, az USA Hadsereg hozzájárulásának kiesése miatt.

Panama GDP-jének mintegy 70%-a a kikötői és csatorna tevékenységekből származik, valamint a Csatorna Területen található Szabadzónákon nyújtott pénzügyi szolgáltatásokból és viszontexportból.

A gazdasági tevékenység egyéb területei a mezőgazdaság, a gyártás, az építőipar, a turizmus, valamint a pénzügyi szolgáltatások.

A mezőgazdasági és halászati tevékenységek között van a banán, cukor és kávé termesztés, valamint az állattenyésztés. A rák exportja egyre jelentősebbé válik a szektoron belül.

A gyártó szektor ösztönzőket kínál az elektronikai és hasonló termékek szerelését végezni kívánó vállalatok részére, kihasználva az Adómentes Zónák nyújtotta lehetőségeket, valamint a kiváló hajózási lehetőségeket. 

Pénzügyi szolgáltatások

Panama bankszektora mindig is kiemelt jelentőségű szektor volt, ami jelentősen hozzájárul az ország gazdaságához, és ami által a köztársaság Latin-Amerika egyik fő pénzügyi központjává vált.

A panamai cégekre és panamai IBC-kre vonatkozó Általános Cégalapítási Törvény (1927. februári 32. törvény) az egyik legrégebbi törvény, ami lehetővé teszi az offshore cég alapítást, valamint az abból származó adómentességi és titoktartási előnyöket.  Panama mára 400.000-t is meghaladó számú külföldi jegyzett be, és továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet e szektorra, valamint a szektor nemzetgazdasághoz való hozzájárulására.