főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Közép-Amerika Belize Információk Belize-ről

Információk Belize-ről

Belize korábbi angol kolónia státuszában Brit-Honduras néven volt ismert, és 1981-ban nyerte el függetlenségét.  Az Angliával meglévő kapcsolatokat továbbra is fenntartja, mivel II. Erzsébet királynő az államfő, míg a végrehajtó hatalom megtestesítője a választások során megválasztott Miniszterelnök.

Kormány

A politikai pártok ötévente kelnek versenyre az általános választások során a korányalapítás lehetőségéért. Az Országgyűlés ellenőrzéséhez elegendő helyet elnyert párt kerül felkérésre a királynő képviselője, a Belize-i Általános Kormányzó által a kormányalakításra.

A többségi párt vezetője kerül kinevezésre Miniszterelnökké, és ő választja ki a kabinet tagjait, általában saját pártja tagjai közül, akik indultak és helyet nyertek a választásokon. A miniszterelnök és a kormány felelős a 28 tagból álló, valamennyi pártot képviselő országgyűlés felé.

Az országgyűlés alkotja meg az ország jogszabályait.

A parlament második háza a Szenátus. A szenátus tagjai közül ötöt a kormány, kettőt az ellenzék, és egyet a Belize-i Tanácsadó Bizottság nevez ki.

A függetlenség elnyerésekor Belize saját alkotmányt kapott, ami az országot irányítja. Az alkotmány mellett a jogszabályok az angol Common Law-n és törvényeken alapulnak. A parlament hozza meg az új jogszabályokat, vagy módosítja a már meglévő jogszabályokat a szükséges mértékben.

Igazságszolgáltatás

Az Általános Kormányzó, aki a királynő képviselője államfőként, a törvény szerint csak Belize-i állampolgár lehet. Az ő hatáskörébe tartozik az Igazságügyi miniszter kinevezése, aki független a kormány végrehajtó és törvényalkotó ágától. 

Kialakult bírósági hierarchia áll fenn, ami hat joghatósági kerületből – melyek széleskörű joghatósággal rendelkeznek - és kerületi bíróságokból tevődik össze, amelyek polgári ügyekben joghatóságot gyakorolnak.

A fellebbezéseket először a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja meg, majd végső soron, amennyiben szükséges, az angol Privy Council. 

Infrastruktúra

A nemzetközi utazás Belize-re az öt nemzetközi közlekedési vállalat valamelyikével történik, melyek napi szolgáltatást nyújtanak a Belize-i nemzetközi repülőtérre az USA-ból, valamint Közép-Amerikából.

A telefonos, telex, és telefax távközlési lehetőségeket a monopolhelyzetben lévő Belize Telecommunications Ltd (BTL) biztosítja.

A BTL ezen felül Belize nagy részén biztosítja az internetes hozzáférést a fővárosban (Belmopan) található műholdas földi állomáson keresztül.

A nemzetközi futárszolgálatok általi expressz kézbesítés nagymértékben fejlett.

Az áram 110/220 volt, melyet a Belize Electricity Ltd. (BEL) szolgáltat az ország legsűrűbben lakott központjaiban. Számos projekt van folyamatban a meglévő elektromos hálózat bővítésére.

A víz rendelkezésre áll, bár az alacsony csapadékszintű területeken időnként felléphet hiány. Ivóvíz célokra az üveges vagy forralt víz használata javasolt.

Üzlet és gazdaság

Belize hagyományosan mezőgazdaságon alapuló gazdaság volt. A főbb termények a banán, a cukornád és a citrus, melyeket a kereskedelmi rendszerben bekövetkezett változások befolyásoltak, ami preferált piaci hozzáférést biztosított a főbb piacokhoz.

A gazdaság alapjainak kiszélesítésére diverzifikációs erőfeszítések folynak. Az erőforrások a turizmus, a gyártási, valamint a pénzügyi szolgáltatási szektorok fejlesztésére kerülnek felhasználásra.

A kormány stratégiája az ökoturizmus piac fejlesztésére irányul. A látogatók számára ajánlott lehetőségek a búvárkodás és halászat Belize keleti partja mellett, a Barrier Reef-nél, a karib tengeren.  A Belize-i Barrier Reef a maga területén a leghosszabb az északi féltekén, és a világon a második.

További turisztikai érdekességet biztosítanak a maja maradványok, melyekből Közép-Amerikában itt van a legtöbb. 

Belize Mexikó felé meglévő északi határa stratégia fontosságú a gyártó szektor kibővítéséhez. Az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA), ami a világ legnagyobb kereskedelmi övezetét hozta létre, könnyű és vámmentes hozzáférést biztosít az USA piachoz, az áruk Mexikón keresztül történő kamionos szállításával, az USA déli határához. A Belize City-ben található mélyvízi kikötő további alternatív szállítási módot biztosít az alkatrészek és befejezett termékek számára.  

Pénzügyi szolgáltatások

A pénzügyi szolgáltatási szektort a parlament által az offshore nemzetközi társaságokba (vagy Belize-i IBC) történő befektetések ösztönzése céljából jóváhagyott kreatív törvényi szabályozás támogatja. Egy Belize-i IBC megalapítása az 1990. évi Nemzetközi gazdasági társaságokról szóló törvény alapján lehetővé teszi a befektetők számára, hogy adómentes Belize-i cégeket hozzanak létre törvényes globális üzleti célokra, vagy befektetési célra.   A Belize-i cégalapítás egyszerű. Az IBC törvény jóváhagyásával Belize az offshore cégalapítások egyik globális helyszíne lett.