főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Európa Gibraltár Információk Gibraltárról

Információk Gibraltárról

Gibraltár Európa dél-nyugati csücskén helyezkedik el, a Gibraltári szoros szomszédságában, ami a Mediterrán tengert az Észak-Atlanti óceánnal összeköti.

Az 1713. évi Utrecht-i Egyezmény értelmében Gibraltár Spanyolországtól átkerült Nagy-Britanniához. A korábbi angol helyőrség stratégiai jelentősége miatt 1830-ban kolónia lett.

A kicsi, mindössze 6,5 km2 alapterületű terület Spanyolországgal 1,2 km hosszan határos. A szárazföldi területen található a Gibraltári szikla, ami 426 méteres magasságával a legmagasabb pont, és egy keskeny partmenti alacsony fekvésű terület, ami a spanyol határhoz vezet. A klíma mediterrán, enyhe téllel és meleg nyárral. Természeti erőforrások nincsenek, beleértve a vizet vagy művelhető területet. A vizet esővíz felfogó beton vagy természetes szikla vízfogókkal gyűjtik össze, és sótalanító üzemeket alkalmaznak.

Gibraltár lakossága hozzávetőleg 30.000 fő, spanyol, olasz, angol, máltai, és portugál etnikai összetétellel. A gibraltári lakosokat gibraltáriaknak nevezik. A hivatalos nyelv az angol, de beszélik a spanyolt, olaszt és portugált is.

A spanyol nyomás ellenére a gibraltáriak az 1967-os és 2002-es népszavazás során túlnyomó többséggel a brit fennhatóság alatt maradás mellett voksoltak.

Kormány

Gibraltár egy Nagy-Britanniához tartozó külföldi terület. Az államfő II. Erzsébet királynő, akit a Kormányzó-Főparancsnok képvisel.

Egykamarás Országgyűlés működik, ami 15 népszavazáson megválasztott tagból, és 3 a Kormányzó által kijelölt tagból áll, akik a Gibraltári Kormány alkalmazottai. A 3 kinevezett tag az Országgyűlési szóvivő, a Főügyész és a Pénzügyi és Fejlesztési Titkár.

Az országgyűlési szóvivőt a Kormányzó a Miniszterelnökkel, valamint az ellenzék vezetőjével történő konzultációt követően nevezi ki. A szóvivőnek nincs alap- vagy döntő szavazati joga az Országgyűlésen.

Politikai rendszer

Gibraltáron három politikai párt működik: a Gibraltári Liberális Párt (GLP), a Gibraltári Szociál-Demokrata Párt (GSD), valamint a Gibraltári Szocialista Munkáspárt (GSLP).

Mivel a szavazati rendszer alapján valamennyi szavazó maximum nyolc (8) szavazattal rendelkezik, általában 8 megválasztott taggal rendelkezik a kormányoldal és 7 taggal az ellenzék.

A többségi párt vezetője, vagy ha nincs többség, a többségi koalíció vezetője kerül kinevezésre a Kormányzó által Miniszterelnökké.  A Miniszterelnök a Kormány vezetője.

A Kabinetet vagy végrehajtó testületet a 15 megválasztott tag közül a Kormányzó nevezi ki, a Miniszterelnökkel történt konzultációt követően.

A megválasztott és kinevezett tagok megbízása egyaránt négy évre szól, és nincs korlátozva az újraválasztások száma.

A Miniszterelnök egyben az Országgyűlés vezetője is, ő hívja össze az üléseket és határozza meg a napirendet.

Az 1969-ben elfogadott Alkotmány egyedülálló a hatalom megosztási módjára nézve. A legtöbb brit kolónián, a helyi kormány felelős a belügyekért, míg Angliai hatásköre egyértelműen meghatározott, és általában a honvédelmi, külügyi és igazságügyi területekre korlátozódik.  Gibraltáron azonban az Alkotmány a helyi kormány hatáskörét „meghatározott belügyek” köreként határozza meg, és kizár minden olyan területet, ami hatással lehet az Erődbiztonságára.

Igazságügy

A Kormány igazságügyi részét a Legfelsőbb Bíróság, valamint a Fellebbviteli Bíróság alkotja. A végső joghatósági bíróság az Egyesült Királyságbeli Privy Council.

A jogrendszer az angol jogon alapul.

Infrastruktúra

Gibraltár gazdasági infrastruktúrája magas szinten fejlett, és a vállalkozási tevékenység fejlesztéséhez rendelkezésre áll valamennyi szükséges támogató szolgáltatás.

Gibraltár földrajzi elhelyezkedése által hozzáférést biztosít a mintegy 50 milliós lakosságú nyugat-mediterrán regionális piachoz, valamint a 350 milliós lakosságú EU-hoz.

Szállítás

A kikötő képes a menetrendszerű teherfuvar szolgáltatások kezelésére és ösztönzésére, és megfelelő potenciált nyújt a tengeri támogatást igénylő gyártás és szolgáltatások továbbfejlesztéséhez.

Az Új Kikötő szabadkikötői zónája bérelhető vagy megvásárolható raktározási, ipari műhely és irodai területeket biztosít az export vállalatok részére.

A meglévő autópálya hálózat könnyű hozzáférést biztosít Spanyolországhoz, ahol vasúti pályákhoz kapcsolódik, s ezáltal kapcsolatot biztosít a fő piacokhoz.

A repülőtér közvetlen napi járatokat biztosít London (Gatwick és Luton), Manchester (Anglia), valamint Casablanca (Marokkó) repülőtereire.  

A Tengerjáró hajó terminál modern infrastruktúrát biztosít a tengerjáró hajók Gibraltárt jelentős számban meglátogató utasai számára.

Távközlés

A távközlési igényt két külön vegyes vállalat szolgálja ki.

A GNC, a Bell Atlantic Corporation, valamint a kormány vegyesvállalata biztosítja a helyi telefonálási, valamint a Spanyolországa irányuló, és onnan induló nemzetközi hívási szolgáltatásokat. 

A Gibraltar Telecommunications Limited (Gibtel), a kormány és a British Telecom (BT) közötti vegyes vállalat, nemzetközi távközlési szolgáltatások nyújtására.

Mindkét társaság biztosítja a legkorszerűbb digitális, mobil, műholdas, és internetes szolgáltatokat.

Az elektromos áramot 100%-ban őskori rétegekből nyert üzemanyag generátorok termelik, melyek kapacitása 100 millió kwh körül van. Az áramfelhasználás 2001-ben 93 millió kwh, ily módon van még szabad kapacitás a hálózatban.

Gazdaság

Gibraltár gazdasága számtalan fejlődésnek gátat szabó korláttal rendelkezik: a kis méret, a természeti erőforrások hiánya, bármilyen mezőgazdasági tevékenység támogatására való képtelenség, valamint a lakosság hiánya számos belföldi tevékenység végzését megvalósíthatatlanná teszi, a piac mérete miatt.  E korlátok miatt a gazdaság nagymértékben kiszolgáltatott az importnak, főként az élelmiszer, fogyasztási cikkek, építkezési anyagok, berendezések, valamint üzemanyag területein. Gibraltár ily módon egy szolgáltató gazdaság. 

A Brit honvédelemi jelenlét elmúlt 15 év során tapasztalt lecsökkenését megelőzően Gibraltár szolgáltatásokat nyújtott a honvédelmi minisztériumnak, ami elősegítette a gazdaság fejlődését, melyet a kiskereskedelem és turizmus szektorok is követtek. A gazdasági alapokban bekövetkezett változások révén Gibraltár gazdasági túlélése egyre növekvő mértékben a magánszektortól függ.

Gazdasági diverzifikációra volt szükség új és megújult hangsúllyal a pénzügyi szolgáltatásokon, a gibraltári cégbejegyzéseken, a turizmuson, kiskereskedelmi szolgáltatásokon, a hajójavításon, valamint a konverziós és kikötői szolgáltatásokon. Könnyűipari gyártási, távközlési, valamint import-export tevékenység is folyik.

A turizmusnak az új tengerjáró hajó kikötőhely valamint terminál adott lökést, ami a Gibraltárt meglátogató tengerjáró hajó utasok növekvő számát kezeli. A rendelkezésre álló statisztikák közel 5 millió látogatót jeleztek 1998-ban. A turizmus a GDP 25-30%-át adja.

A kiskereskedelmi szektor jelentős hozzáadott értéket biztosít a kolónia bevételeihez a foglalkoztatás, hajózási szolgáltatási díjak, valamint a fogyasztói árukra kivetett díjak révén. 
Hajózás

Gibraltár stratégiai elhelyezkedése révén természetes módon lehetővé teszi a hajózást, átmenő szállítást, és tengeri szolgáltatásokat. A szabadkikötői zóna speciális előnyöket nyújt beleértve az export vállalatok által bérelhető vagy megvásárolható raktározást, ipari műhelyeket, valamint irodai területeket. Megfelelő könnyűipari gyártáshoz is, ami az importált anyagok, alkatrészek, és berendezések után adó- és vámmentességet, továbbá nyereségadó mentességet, vagy alacsony adókulcsokat élvez.

Gibraltár DGP-je 500 millió USD, az egy főre eső jövedelem (1997-es becslés) 17.500 USD.

Az oktatási rendszer Angliában történő harmadfokú oktatást biztosít.  Számos diplomás visszatér Gibraltárra, ami biztosítja az erős szakmai hátteret a pénzügyi szektor erősítésére. Az ÁFA hiánya, valamint a nemzetközi kereskedelemben résztvevők számára biztosított kedvező adórendszer jelentősen hozzájárult Gibraltár kereskedelmi alapjainak fejlődéséhez.