főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Európa

Európai offshore cégek (?)

Az Európai helyszíneket nem lehet a Karib-térségi vagy a Közép-Amerikai adóparadicsomokkal egy kalap alá venni, mivel ezeken a helyszíneken általában szigorú könyvelési és audit szabályoknak kell megfelelniük a cégeknek, és a teljes adómentesség sem érhető el minden ajánlható országban.

Ciprus

Viszont az Európai helyszínek előnyére is válhat a viszonylagos transzparencia, ami nagyobb bizalmat ébreszt a cég partnereiben. Az adótervezésben leggyakrabban használt Európai ország Ciprus, amely komplex, de barátságos adórendszerével és magas színvonalú szolgáltatásaival vezető szerepet vívott ki ezen a piacon. Az ország nagy előnye a EU tagság, mivel így néhány EU direktíva nagyon "adóhatékony" használatára van lehetőség - amit több nemzetközi illetve magyar tőzsdei cég is kihasznál.

Man-szigetek

Másik gyakran használt terület a Man - szigetek, amely a tagja az EU ÁFA rendszerének és így az ott bejegyzett cégek kaphatnak GB kezdetű EU ÁFA számot. Az itt alapított cégeket is könyvelési, esetenként  könyvvizsgálati kötelezettség terheli, ami növeli a fenntartási költségüket.

Gibraltár

Offshore helyszínként említhetjük Gibraltárt is, bár a jelenlegi jogszabályi változások miatt nem prefereált helyszín az adótervezésben. Tengeren túli angol terülteként nem tagja az EU ÁFA rendszerének sem. Könyvelési szabályai nem bonyolultak, de jelenleg csak 2010-ig biztosított a adómentesség a már bejegyzett "exempt" cégek számára. Lehetség van viszont "non-resident" cégek alapítására, amelyek - a jelenlegi szabályok szerint - korlátlan ideig műdödhetnek adómentesen.

Egyesült Királyság

Különleges lehetőséget kínál a "szalonképes" helyszínt keresők részére az Egyesült Királyság az LLP (Limited Liability Partnership) cégformával, amelyről oldalunkon is olvashat tájékoztatót.

Liechtenstein

A Svájc és Ausztria között elhelyezkedő Liechtensteini Nagyhercegség továbbra is jelentős szerepet tölt be a nemzetközi adótervezés eszköztárában - külön tekintettel a banki és trustee szolgáltatásokra - annak ellenére, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás ellen küzdő FATF 2002-ig "nem együttműködő" országnak tekintette és szerepeltette a feketelistáján (ezen a listán hazánk is szerepelt rövid ideig). Svájccal egyetemben 2005-től alkalmazza az EU megtakarításokból származó kamatokra vonatkozó direktíváját is.

Egyéb helyszínek

Az adótervezésben használat európai területek között említhetjük még Máltát, Madeirát, Guernsey-t és Jersey-t is.